Summering 2018

Lördagmorgonen började med strålande sol och svaga vindar. Vi i tävlingsledningen var lite oroliga för vinden för de första startgrupperna, men väderprognosen var ändå lovande och observationer i området visade på vind omkring nordost 2-3 m/s. Startlinjen kom på plats och båtar började cirkla inför sina starter i den svaga vinden. Första startgrupp Cruisingklassen kom iväg bra och så även Shorthand, C55, SRS 1, SRS 2, men SRS 3 och SRS 4 var heta och några båtar tjuvade och fick runda tillbaka för att komma korrekt iväg och snyggt skött av alla inblandade. Vid starten för SRS 4 och 5 började vinden vrida så de kunde snart hissa sin spinnakrar och segla norr ut i Ornöström.

Foto: Thomas Dättermark

De tidigt startnade klasserna fick kryss-start och bidevind genom Ornöström och det betydde även  fortsatt bidevind på ostsidan av Ornö och det gällde samtliga klasser. De rapporter som jag fått in från deltagare talar om fina förhållanden under resten av seglingen och första båt i mål var Kuái en Fareast 31R med Per Svanberg som skeppare och där efter började fältet komma i mål och straxt efter kl 18 hade alla deltagare passerat mållinjen och arbetet med att få fram ett resultat kunde börja. Totalsegrare i enskrovsklassen blev Dehler 29 ”Fanny” med Christer Björk seglande i Shorthandklassen och Flerskrovsklassen vanns av Corsair 31CC  ”Akka” med Mikael Gattberg som skeppare.

STORT GRATTIS!

Totalvinnarna Dehler 29 Fanny Foto: Sabine Jädersten

Aftersail på udden vid Kolnäsviken drog igång vid 18:30-tiden och blev som vanligt en trevlig tillställning med svalkande dryck och korv med bröd i väntan på resultatet och prisutdelning. Många förväntansfulla seglare var samlade och kunde dela kreativa förklaringar eller bortförklaringar till varför geniala vägval inte gav rättmätig utdelning eller hur vindskiften påverkat deras segling positivt eller negativt. Strax efter 19:30 var resultat klart och den välbesökta prisutdelningen kunde starta. De lyckliga total-och klassvinnarna hyllades som sig bör och vid utlottningen av sponsorpriser fick flera besättningar fina båtprylar att bära med sig hem, bl.a. GPS-larm, Garmin-klocka, segelsäckar, flytvästar, rodkick, akterstagslattor, peke med stege, winchbits, ankardävert och logg&lod.

Foto: Thomas Dättermark

Noterar också att så många bidrar med bilder och video’s som vi samlat i vår Facebookgrupp och på Ornö Runt hemsidan. Tack för det!

Vill också passa på att rikta ett tack till vår domare Owe Lundblad som fanns ute på vattnet och bl.a. bevakade starterna samt ett tack till våra trogna sponsorer.

Jag kommer att med glädje minnas alla de härliga stunderna från årets kappsegling och önskar alla seglare varmt välkomna tillbaka 2019.

Hälsningar

Henrik Andwinge
Tävlingskommittén för Ornö Runt
Tyresö Båtklubb