Seglingsbeskrivning

Före start

Kolnäsviken på Ornös västra sida är en väl skyddad vik där de flesta samlas redan på fredagskvällen. Har man tid så är det att rekommendera. På lördag morgon hålls även ett skepparmöte på udden vid Kolnäsviken. Det är inte obligatorisk närvaro.

Ett bra första tips är att studera på starterna innan dig. Det är inte alltid självklart att det är de vanliga lovart- och läfördelarna som gäller. En bra lovartstart kan medföra att man kommer nära några öar efter starten där vindarna vrider ordentligt. Startar man först så får man ju chansa men om man startar lite senare så kan man lära sig mycket på att titta på de andra startande och vilken väg de väljer. Ett annat bra tips är att kolla på någon prick i farleden om det är strömt. Strömmar är inget som vi i Stockholm brukar behöva fundera på, men en bit efter starten är leden rätt smal och då kan det röra sig om någon knops med eller motström i mitten av farleden. Detta är bra att ha koll på så man vet hur man skall placera sig.

Det är många startgrupper så tänk på att hålla dig borta från linjen innan det är din tur att starta.


Starten

Tävlingsledningen brukar lägga ut en ganska lång startlinje. Starten sköts från land och där visas klassflaggor mm.


Leden upp till Ornöhuvud

Här är det oftast medvind eller motvind. Det är sällan vinden kommer från sidan i den trånga leden. Det är på den här delen av banan som det kan förekomma en viss med eller motström som man kan behöva ta hänsyn till.


Ornöhuvud till Norra rundningen

När du passerat Ornöhuvud kommer du ut på kanten av Jungfrufjärden. Du skall nu sätta kurs mot norra rundningen som är en stor röd boj. Oftast är det bara att följa de andra båtarna mot märket. Kursändringen är större än man tror. Kan vara bra att veta när man planerar segelval. Kolla hur framförvarande båtar seglar efter rundningen.

Men det finns en bra sak att komma ihåg. Det blåser oftast sämre mitt ute på Jungfrufjärden än det gör på kanten. Är det svag vind kan det löna sig att göra en liten högerbåge och följa öarna. Är det kryss skall man passa sig för att göra allt för långa styrbordsbogar ut på jungfrun. Håll dig i kanten. I samband med rundningen och en bit senare kan det vara ganska trångt mellan båtarna.


Utsidan av Ornö

Är det medvind är det bara att stå på. Men sluta inte arbeta nu. Är det en nordlig vind så kommer du att segla spinnaker en stor del av banan. Låt någon i besättningen titta bakåt hela tiden. Vinden kommer ju bakifrån och då måste man ha någon som ser var byarna kommer. För byigt blir det när man åker mellan öar. Här kan du tjäna många placeringar på att vara aktiv.

Är det kryss så gäller det att hålla koll på navigeringen. Det finns många småkobbar och grynnor. Det är bra att avsätta någon i besättningen som ägnar sig åt navigation på heltid. Vid kryss bör du hålla extra koll på om du tror att det blir sjöbris. Om det blir sjöbris är det här på utsidan den kommer att påverka dig. Det kan bli frågan om ordentliga vrid beroende på var grundvinden kommer ifrån.


Södra rundningen

Man skall passera syd om en liten kobbe som ligger 100 syd om Enskär. Det är smalt och trångt men är egentligen inget problem.


Södra Ornö

När du nu har rundat Kulbäling så kör du efter Ornö-landet upp mot Björkö som du måste runda.


Ornös västsida till Mål

När du har rundat Rumpudden så finns ett vägval att göra. Man kan gå på bägge sidor om Segholmen som är en långsmal ö som ligger utanför Björkö. Beroende på vindrikning och styrka kan det löna sig att även runda Segholmen.

Nu har du bara en liten bit kvar mot målet. Lite extra skärpa här kan du säkert plocka ett par placeringar.


Mål

Mållinjen är samma linje som startlinjen. Vid målgången skall du även ta din tid själv och skriva ner den på ett papper som heter Rorsmansförklaringen och som finns med i ditt startkuvert. Detta papper skall du efter målgång lägga i en brevlåda som finns ute på udden i Kolnäsviken. Det går även bra att SMS:a eller maila in sin målgångstid.


Efter seglingen

De flesta båtarna väljer att stanna kvar ett tag efter tävlingen. Båtarna samlas inne i Kolnäsviken. Alla får plats. Som vanligt vid större kappseglingar ligger båtarna i flera led. I samband med prisutdelningen brukar arrangören bjuda på korv och vin. Det bör du inte missa. Prisutdelningen brukar vara kl19. Så fort tävlingsledningen gjort klart resultaten så läggs resultatet även ut på hemsidan för de som inte kan vara med på prisutdelningen. Det är inte bara segrarna som får med sig pris hem utan flera fina priser lottas ut.


Hur kan man få ut gastar till Ornö?

Gastar kan enkelt ansluta på morgonen genom att ta bil eller buss ut till Dalarö och sedan Ornö-färjan ut till Ornö. Färjeläget är inte alls långt från starten.


Var kan man lägga båten i förväg?

Om man vill göra tillfartsseglingen helgen innan så finns gästhamnar i närheten t ex Dalarö Gästhamn eller Dalarö Båtklubbs i Askfatshamnen.


Var kan man sjösätta trailerbåtar?

Det finns sjösättningsramper i närheten, t ex har Dalarö Båtklubb i Askfatshamnen en. Kontakta DBK om möjlighet att låna denna och ev. avgift eller kontakta Karlslunds Marina som också ligger i närområdet.